A glükomannános ételek

pajzsmirigy3-1.jpgA glükomannán egy vízben oldódó élelmi rost, ami az ördögnyelvből származik, melyet leginkább elsősorban Kínában termesztenek. A használata több, mint 2000 évre nyúlik vissza, az ázsiai emberek már igen régóta el kezdték learatni a glükomannán egészségügyi előnyeit, ami egy rostos kiegészítő, egy mártás sűrítő és egy tészta alapanyag egyszerre. Az ördögnyelvből készült porból ugyanis állítanak elő különféle tésztákat is, amit a kínaiak Moyunak vagy juruonak, illetve a japánok konnyakunak vagy shiratakinak hívnak.

Táplálkozási előnyei

Az ördögnyelvben gyakorlatilag nincs kalória és nincs szénhidrát, így a glükomannánból készült tészta a fogyókúrázóknak egy egészséges alternatíváját nyújtja a hagyományos búzából készült tésztának. A glükomannán rost kitágul  gyomorban, így teltségérzetet eredményez. Ez az oldható rost hasonló az olyan növényi élelmiszerekhez, mint  zab, így hasonlóan ahhoz ez is segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Az ördögnyelv segít csökkenteni a vércukorszintet a cukorbetegeknél, mivel lassítja az emésztést és gátolja a vércukorszint gyors emelkedését a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása után.

Az ördögnyelves liszt

Az élelmiszeriparban előszeretettel használják az ördögnyelvből készült lisztet mint sűrítő és mint a kenyér tészta stabilizátora, de a glükomannán lisztnek a konyhában is helye van. A szakácsok egy teáskanál ördögnyelv lisztet adnak a tésztákhoz, hogy az lágyabb textúrájú legyen. Az ördögnyelv besűríti a mártásokat és a leveseket anélkül, hogy plusz szénhidrátot adna hozzájuk, mint a hagyományos liszt vagy kukoricakeményítő, ráadásul az ördögnyelv por igen könnyen oldódik a forró és hideg folyadékokban egyaránt. Egy teáskanálnyi ördögnyelves por 10 teáskanálnyi kukoricakeményítőnek felel meg. Napi rost kiegészítőként is lehet szedni, ha meg szeretnénk előzni a székrekedést.