A shirataki tészta szuperélelmiszer?

ördögnyelv5.jpgHa szeretnénk fogyni, akkor már bizonyosan hallottunk a shirataki tésztáról? Ezeket a tésztákat a japánok készítették el már több, mint 2000 évvel ezelőtt. A shirataki tészta az ördögnyelv föld alatti gumójából készül, azt megszárítják és ledarálják, mely során egy lisztes anyag jön létre, amely nem tartalmaz szénhidrátot, mint a hagyományos liszt. Az ördögnyelv gumója 100%-ban oldható rostból áll, a glükomannánból, melyet 3:97 arányban vízzel vegyítve egy szilárd gélt lehet létrehozni. Ezt hívják konnyakunak. A konnyakuból készül a shirataki, ami japánul fehér vízesést jelent. A hagyományos konnyaku azonban szürkés színű a hozzáadott alga kivonatoknak köszönhetően.

A konnyaku és a shirataki hatékonyan használható a fogyáshoz és a kalóriabevitel csökkentéséhez, mivel az emberi szervezet nem képes ezt a rostot energiává konvertálni. Még ha a konjak liszt hagyományos szénhidrát is lenne, akkor is a shirataki 100 grammja csupán 10 kalóriát tartalmazna. A shirataki tészták legfőbb előnyei tehát rosttartalmából származnak. Az Amerikai Dieteikusok Szövetsége 20-35 gramm rostot ajánl naponta, amit a glükomannán segítségével hatékonyan lehet naponta pótolni.

Az ördögnyelvből készült tészta tehát egy igazi "szuperélelmiszer", számtalan előnnyel bír, főleg a fogyásban van fontos szerepe, de a vércukorszintet, a magas vérnyomást, illetve a magas koleszterinszintet is hatékonyan csökkenti.